TMA Coach

TMA talentenanalyse 

Uniek talent inzichtelijk maken, ontwikkelkansen vergroten.

TMA talentenanalyse wordt ingezet om inzicht krijgen in de persoonlijkheid. De krachtige online tool met de meerkeuze vragenlijst geeft aan welke natuurlijke talenten aanwezig zijn en wat er nodig is om deze tot nuttige competenties te ontwikkelen. De TMA talenten analyse kan ingezet worden om eigen talent te ontdekken, om te zien of een functie nog bij een medewerker past of bij selectie en mobiliteit binnen de organisatie.

Met de TMA talentenanalyse is het mogelijk om een objectieve en diepgaande analyse van drijfveren, competenties, talenten en ontwikkelingsmogelijkheden van kandidaten inzichtelijk te maken. Op basis van positieve psychologie wordt inzichtelijk met welke eigenschappen de deelnemer echt hoger scoort dan het gemiddelde.

Ontdek waar het natuurlijk talent zit en hoe deze het best ontwikkeld kan worden om zo te werken vanuit eigen motivatie.

“Nu ik weet waar ik echt goed in ben, werk ik met meer plezier en motivatie.” – Nora

Ontwikkelingskansen
Na het maken van de TMA talentanalyse heb je helder inzicht in je talenten en ontwikkelingskansen. Met al deze resultaten is het eenvoudig te zien waarin je jezelf goed kunt doorontwikkelen en waar je energie-gevers en energie-nemers zitten. De resultaten zijn onder meer geschikt om kandidaten te beoordelen, te identificeren en te ontwikkelen voor functies, op basis van hun competenties, capaciteiten en natuurlijke talenten.

De TMA talentenanalyse 

Deze online analyse geeft inzicht in:

Drijfveren – Waar jij gemotiveerd door wordt.

Talenten – De eigenschappen waarmee jij echt hoger scoort dan de gemiddelde mens.

Capaciteiten – Wat je allemaal kunt en welk gedrag je laat zien.

Als je weet wat jouw drijfveren en talenten zijn kun je jouw leven en werk hier veel beter op inrichten. Dit geeft je leven meer plezier en rust en omdat je gaat werken vanuit je motivatie word je efficiënter en bereik je makkelijker je doelen. Met al deze resultaten is het eenvoudig te zien waarin je jezelf goed kunt doorontwikkelen en waar je energiegevers en energienemers zitten.

TMA gaat uit van het ontwikkelpotentieel:

  • Waar heb je talent voor?
  • Welke talenten gebruik je al?
  • Welke talenten kun je nog verder ontwikkelen?

TMA werkt vanuit 6 dimensies

De TMA talentenanalyse is een van de best beschikbare instrumenten voor talentmanagement. 

Hoe werkt het?

Aan de hand van een (meerkeuze) vragenlijst krijg je op 22 drijfveren een score. Hierin kun je niet goed of fout antwoorden, elke uitkomst heeft zijn positieve waarde. De resultaten van jouw test wordt vergeleken met een controlegroep van tienduizenden andere personen. Nu kun je zien hoe jij op elke drijfveer scoort ten opzichte van het gemiddelde.

Bijvoorbeeld de drijfveer “Afwisseling”.  
Aan de ene kant staat “focus” en aan de andere kant “veelzijdig”. Daar tussen zitten scores van 1 tot 9. Ergens op die lijn komt jouw persoonlijke score op de drijfveer “afwisseling”. Het laat zien of je meer behoefte hebt aan focus of juist meer aan aan veelzijdigheid.

Adviezen in de rapportage

Naast een overzicht van drijfveren, talenten en competenties staan er in de rapportage heldere adviezen over hoe de werkomgeving er het beste uit kan zien, aan wat voor soort communicatie er behoefte is en welke werk- & leerstijl een medewerker nodig heeft.

TMA team analyse

individuele analyse 

1. Intake

Na een kennismaking via de mail krijgt je van jouw TMA-professional/coach een link toegestuurd die je toegang geeft tot jouw online TMA-analyse.

Instructieblad_starten_TMA_talentenanalyse

2. TMA talentenanalyse individueel

In deze online testomgeving ga je 312 meerkeuzevragen invullen, op een moment dat jou goed uitkomt.

De resultaten van deze analyse zullen in een rapportage verschijnen. Hierin staat overzichtelijk wat je talenten, drijfveren en behoeften zijn.

Nadat de analyse ingevuld is zal er een afspraak gemaakt worden voor een terugkoppelingsgesprek.

3. Gesprek

In dit terugkoppelingsgesprek gaat de TMA-professional de rapportage met je doornemen voor extra uitleg en verdieping. Uiteraard krijg je de rapportage zelf ook doorgestuurd.

4. Advies & vervolg

Er kan besloten worden tot een eventueel vervolg in de vorm van meerdere coachsessies omdat er knelpunten of vraagstukken naar boven gekomen zijn die je graag wilt behandelen. Binnen de TMA omgeving is er ook nog de gelegenheid tot een capaciteiten analyse (om je denkniveau te testen), of een 360 graden feedback analyse (om je huidige gedrag te testen, zijn je talenten zichtbaar aanwezig?).

Hoe verloopt een TMA traject?

happy-office-workers

TMA talentenanalyse         basis 

Een individuele TMA talentenanalyse om inzicht te krijgen in talenten, drijfveren en valkuilen.

+  een (online) terugkoppelgesprek

 

work-life-balance-working-from-home

TMA talentenanalyse
+ extra coachgesprek

Een individuele TMA talentenanalyse om inzicht te krijgen in talenten, drijfveren en valkuilen.

+  een (online) terugkoppelgesprek

+ een extra coachgesprek

woman happy

TMA talentenanalyse
+ 4 extra coachgesprekken

Een individuele TMA talentenanalyse om inzicht te krijgen in talenten, drijfveren en valkuilen.

+  een (online) terugkoppelgesprek

 + 4 extra coachgesprekken

 TMA talentenanalyse voor particulieren 

Wil je als particulier of op eigen initiatief een TMA talentenanalyse doen?
Neem dan contact op zodat we je kunnen doorverwijzen naar een van de bij ons aangesloten coachpraktijken.

Voor wie is TMA geschikt

 

De TMA talent analyse is geschikt voor
verschillende soorten professionals:

Medewerkers krijgen via de talentenanalyse veel informatie over zichzelf: wat zijn mijn toptalenten, waar liggen mijn persoonlijke voorkeuren en wat kan ik makkelijk leren. En allemaal op een positieve manier beschreven zodat mensen zich niet snel miskend voelen. Met de talentinformatie kunnen medewerkers met hun leidinggevende makkelijker een gesprek voeren over het werk: wat gaat er goed en minder goed en wat zijn kansrijke acties voor persoonlijke ontwikkeling. TMA gaat ervan uit dat mensen het beste functioneren, het makkelijkst leren en het meest gemotiveerd zijn als ze werk doen dat dicht bij hun talenten ligt. De afstemming tussen werk en talenten wordt met de talentenanalyse een stuk makkelijker.

 

Medewerkers kunnen het talentenanalyse ook gebruiken om na te denken over toekomstig werk: wat past wel bij ze en wat vooral niet. U kunt het gebruiken in teamverband om het werk beter onderling te verdelen op basis van elkaars talenten.

Managers kunnen de talentenanalyse gebruiken om hun mensen beter te leren kennen. Je kunt met de talentinformatie een dialoog aangaan met individuele medewerkers of met het hele team. De onderstaande vragen kunnen moeiteloos worden ingevuld met de informatie uit de TMA talentenanalyse:

 

  • Wat zijn kansrijke ontwikkelmogelijkheden van de medewerker en wat niet?
  • Welk werk en welke rol kan iemand in het team het beste invullen en wat moet je niet van hem vragen?
  • Hoe kan ik een medewerker coachen om competenties op een hoger niveau te krijgen?
  • Hoe kan ik mijn team het beste aansturen op basis van hun behoeften en wat moet ik vooral laten?
  • Wat zijn oplossingsstrategieën die het team succesvol kan gebruiken en welke oplossingsmanieren zijn niet productief?
  • Hoe kan ik ervoor zorgen dat mensen in het team elkaar beter begrijpen en meer gaan samenwerken?

HR kan de talenteninformatie goed gebruiken om managers te helpen bij het aansturen van individuen en teams. HR kan bijvoorbeeld zien wat de dominante gedragsvoorkeuren van een team is. Op basis van deze informatie kan HR genuanceerde interventies doen die ervoor zorgen dat het team op een passende manier wordt aangestuurd. HR kan voor de bemensing van functies, rollen en/of projecten ook zoeken op basis van talent.

 

In de huidige snelle wereld past het steeds minder om geschikte mensen te zoeken op basis van kennis en kunde. In onze ‘agile world’ wordt het steeds noodzakelijker om voor taken en projecten talentvolle en gedreven mensen te vinden die snel op een goed vaardigheidsniveau gebracht kunnen worden via coaching on the job en online ondersteuning. Er is tevens een matchfunctie waarin HR kan zien in welke mate iemands talenten matchen met een competentie of competentieprofiel.

Tot slot kan HR ook monitoren hoe de relatie is tussen de teamopdracht en de talenten van de teamleden. Als het verschil tussen teamopdracht en talenten te groot is, dan is dat een uitstekend startpunt om via een dialoog met het team in actie te komen.

Recruiters kunnen de TMA talentenanalyse gebruiken voor preselectie van kandidaten. Laat kandidaten in de sollicitatieprocedure een talentenanalyse online invullen.  Het is dan direct inzichtelijk in welke mate de talenten van de kandidaat passen bij het vacatureprofiel. Daarnaast kunnen recruiters de talentenanalyse gebruiken om diepgaand kennis te maken met een sollicitant. TMA biedt een overzicht van talenten, interviewvragen, ideale werkomgeving en uitgebreide matching met het vacatureprofiel.

Een coach heeft te maken met vele soorten vraagstukken van kandidaten. Daarbij is het altijd belangrijk om te weten welke drijfveren de kandidaat heeft en wat zijn talenten zijn. De TMA talentinformatie biedt voor iedere coach goede startinformatie om een ‘talent based’ coachtraject te starten.